Orkiszowe placuszki jogurtowe z jagodami
Sezon jagodowy w pełni, czas zatem na nowy przepis z jagódkami. Proponuję orkiszowe placuszki jogurtowe, na słodki obiad lub na podwieczorek.
Bajecznie proste do przygotowania i przyjemnie je piec, bo znikają w oka mgnieniu.
Składniki:
200 g jogurtu greckiego
1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
2 jajka
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka miodu
szczypta soli
jagody
masło klarowane
Przygotowanie:
jagody umyć. przebrać, osuszyć na papierowym ręczniku
wszystkie składniki na ciasto zmiksować. Odstawić na 30 minut
na rozgrzane masło nakładać po 1 łyżce ciasta, smażyć około 2 minuty, posypać jagódkami i obrócić na drugą stronę. Dopiec do zrumienienia
usmażone placuszki układać na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem
podawać posypane cukrem pudrem
SMACZNEGO !
1 Komentarz