Schabowe ala polonezy
Prosty sposób na niezwykłe schabowe, swój wyjątkowy smak zawdzięczają genialnemu połączeniu kilku tajemniczych składników, które znajdziecie w przepisie.
8 porcji
30 minut czas przygotowania
Składniki:
• 1kg schabu
• 1 cebula
• ½ kg pieczarek
• 3 łyżki ketchupu pikantnego
• 2 łyżki musztardy sarepskiej
• Bułka tarta do panierki
• 2 jajka
• Olej do smażenia
• 20 dag sera żółtego
• Sól
• Pieprz
• Szczypta chili
Sposób przygotowania:
1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w dwu centymetrowe plastry i rozbijamy. Doprawiamy pieprzem oraz solą. Panierujemy w bułce tartej, w roztrzepanym widelcem jajku i ponowie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony. Po usmażeniu układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
2. Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiamy pieprzem oraz solą. Pod koniec smażenia dodajemy ketchup, musztardę oraz chili, chwilkę jeszcze smażymy i gotowy farsz nakładamy na każde kotlet.
3. Wierzch posypujemy żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach.
4. Chwilkę zapiekamy w rozgrzanym piekarniku do chwili rozpuszczenia się sera.
5. Kotlety gotowe.
6. Smacznego.