Tarta migdałowa z agrestem (frangipane)
Bardzo rzadko wykorzystujemy agrest do przygotowania ciast, dlatego podrzucam smaczny pomysł na tartę z agrestem zatopionym w pysznym nadzieniu migdałowym.
Nadzienie z mielonych migdałów to specjalność francuska i włoska – frangipane i pasuje właściwie do każdych innych owoców.
Do kruchego ciasta również dodałam mielonych migdałów przez co zyskało na kruchości i smaku. Ciasto jest bardzo proste, a krem migdałowy idealnie łączy się smakowo z kwaskowatym agrestem.
Składniki na spód:
150 g mąki orkiszowej jasnej
50 g mielomych migdałów
100 g zimnego masła
1 jajko
1 łyżka cukru pudru/ksylitolu
szczypta soli
Składniki na masę migdałową /frangipane:
100 g mielonych migdałów
75 g cukru/ksylitolu
1 jajko L
30 g rozpuszczonego masła
1 łyżka amaretto – opcjonalnie
Dodatkowo:
500 g agrestu
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
wszystkie składniki na kruche ciasto szybko zagnieść. Rozwałkować i podsypując odrobiną mąki przełożyć do natłuszczonej foremki na tartę (z wyjmowanym dnem). Spód po nakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut
przygotować agrest, umyć i odciąć końcówki
migdały, jajko, ksylitol i rozpuszczone masło zmiksować przy pomocy miksera
masę migdałową wyłożyć na przygotowane kruche ciasto, następnie ułożyć agrest. Ponieważ agrestu miałam za mało dołożyłam kilka morelek
piec w 200^C 35 minut do zrumienienia
podawać posypane cukrem pudrem
SMACZNEGO !