Pieczone ziemniaki Polonezy

Pieczone Ziemniaki Polonezy

Pieczone ziemniaki Polonezy

Takich ziemniaków jeszcze nie jedliście, rozpływają się w ustach. Ziemniaki nadziewane i upieczone w piekarniku, również można upiec na grillu. Ziemniaki są codziennie w naszej diecie, przeważnie jemy gotowane, czasami mamy ochotę na coś nowego i wyjątkowo smacznego. Proponuje ziemniaki które zamieniają się w prawdziwy przysmak.

8 porcji
40 minut czas przygotowania

Składniki:
• 8 dużych ziemniaków
• 1 cebula
• 20 dag pieczarek
• 5 dag boczku wędzonego
• 1 łyżka ketchupu pikantnego
• 1 łyżka musztardy sarepskiej
• 10 dag sera żółtego
• Sól
• Pieprz
• Przyprawa do ziemniaków

Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i łyżeczką robimy otwór. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, doprawiamy solą oraz przyprawą do ziemniaków. Pieczemy 30 minut w 180°C.
2.Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy bardzo drobno pokrojony boczek oraz pieczarki. Doprawiamy pieprzem oraz solą. Pod koniec dodajemy ketchup oraz musztardę, chwilkę smażymy i gotowym farszem napełniamy każdy otwór w upieczonych ziemiankach.
3. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy wierzch ziemniaków.
4. Chwilkę zapiekamy w piekarniku do chwili rozpuszczenia się sera.
5. Gotowe.
6. Smacznego.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.