Waniliowe parfait z malinami to nic innego jak francuski deser lodowy.
Włosi mają swoje semifreddo, Francuzi natomiast parfait, co w dosłownym tłumaczeniu znaczy doskonały.
I nie ma tu ani krzty przesady, deser jest znakomity. Idealnie kremowy, dzięki bitej śmietance i jajkom ubitym na puszysty kogel-mogel.
Po prostu go zrób i przekonasz się jaki jest wspaniały.
Zimny, orzeźwiający po prostu idealny na upalne dni lata.
Składniki:
300 g malin
2 łyżki+80 g cukru pudru
1 laska wanilii
4 żółtka M
szczypta soli
200 ml śmietany kremówki
200 g jogurtu greckiego
Przygotowanie:
maliny, przebrać, umyć i osuszyć. 50 g odłożyć do zamrażarki. Resztę malin z 2 łyżkami cukru zblendować na puree
laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół, wybrać nożem ziarenka. Żółtka z resztą cukru (80 g), szczyptą soli i ziarenkami wanilii ubić na puszysty kogel-mogel w kąpieli wodnej. Jak masa zgęstnieje, zestawić z garnka z gorącą wodą i ubijać dalej do wystudzenia
ubić śmietanę kremówkę na sztywno i razem z jogurtem greckim ostrożnie wymieszać z ubitymi na parze jajkami
masę wyłożyć do małej prostokątnej foremki (28×8 cm), na to wylać maliny i przy pomocy widelca wymieszać tworząc esy floresy
masę przykryć folią spożywczą i umieścić w zamrażarce na 4 godziny
przed podaniem wyjąć z zamrażarki na 15 minut, by lody lekko odtajały. Podawać z zamrożonymi malinami
SMACZNEGO !
1 Komentarz