Pampuchy nadziewane jagodami – prosty przepis
Pampuchy, parowańce, kluski na parze w każdym regionie Polski znamy je pod inną nazwą, ale wszędzie tak samo genialnie smakują.
Wbrew pozorom niewiele z nimi pracy, a efekt wow gdy wjadą na stół murowany.
Zrób je z mojego przepisu, a będziesz je powtarzać nie jeden raz.
Składniki na 8 sztuk:
250 g mąki (u mnie orkiszowa jasna)
125 ml mleka
20 g drożdży
30 g masła
1 jajko
1 łyżka cukru/miodu
szczypta soli
Dodatkowo:
1 szklanka jagód
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka budyniu waniliowego – opcjonalnie
200 ml śmietanki 18%
1 łyżka miodu
Przygotowanie:
mleko podgrzać w rondelku z pokrojonym na kawałeczki masłem. Dwie łyżki mleka ubrać i rozetrzeć z drożdżami do upłynnienia. Mąkę, mleko z masłem, drożdże, sól, cukier i jajko umieścić w misie robota i przy pomocy haka zagnieść gładkie, nie lepiące się do brzegów misy ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośniecia. Powinno podwoić objętość
jagody przebrać, umyć, następnie wymieszać z cukrem i budyniem (budyń można pominąć)
wyrośnięte ciasto odgazować (powtórnie zagnieść) i podzielić na 8 równej wielkości kawałków. Każdy kawałek ciasta uformować w dłoniach na placuszek, na środek nałożyć po 2 łyżeczki jagód, zlepić jak pieroga, uformować kulkę i odłożyć na deskę posypaną mąką, by się nie przykleiły. Po uformowaniu wszystkich klusek przykryć je ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia
na niskim szerokim rondlu ufiksować gazę, nalać wody i zagotować ją
wyrośnięte pampuchy układać na gazie, garnek przykryć pokrywką i parować około 10 minut
śmietankę rozmieszać z 1 łyżką miodu
pampuchy podawać polane słodką śmietanką
SMACZNEGO !