Schab w sosie pieczeniowym z pieczarkami

Schab W Sosie Pieczeniowym Z Pieczarkami

Schab w sosie pieczeniowym z pieczarkami

Świetny pomysł na obiad. Schab pieczony w sosie własnym, mięciutkie, delikatne mięso w aromatycznym sosie. Danie podany z pieczarkami, wszystko przyrządzisz prosto i co najważniejsze smacznie.

8 porcji
60 minut

Składniki:
• 1 kg schabu
• 2 cebule
• 4 ząbki czosnku
• 4 łyżki oleju
• 2 łyżki papryki słodkiej
• Sól
• Pieprz
• 1 kg pieczarek
• 1 łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania:
1. Mięso myjemy, osuszamy, przekładamy do miski. Cebulę oraz czosnek obieramy, cebulę kroimy w krążki a czosnek drobno siekamy, przekładamy do mięsa, wlewamy olej i odstawiamy na dwie godziny.
2. Po tym czasie mięso wraz z marynatą przekładamy do brytfanny i pieczemy do miękkości. Gdy mięso się trochę zarumieni podlewamy jedną szklanką wody i wsypujemy papryką słodką, gotujemy pod przykrycie około godziny.
3. Następnie mięso wyjmujemy, kroimy w plastry i układamy w naczyniu a sos przelewamy przez sitko do garnka. Sos zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody i pięć minut gotujemy. Sosem polewamy mięso.
4. Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy, umyte, pokrojone plasterki pieczarki. Doprawiamy pieprzem oraz solą, Usmażone grzyby układamy obok mięsa.
5. Danie gotowe.
6. Smacznego.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.