Bitki z indyka w sosie pomidorowym
W zdrowej, dietetycznej kuchni filet z indyka coraz częściej zastępuje mięso wieprzowe.
Dzisiaj lekkie danie w sosie pomidorowym, idealny dodatek do wszelkiego rodzaju kasz.
Mięciutki filet z indyka w aromatycznym sosie to pomysł na niedzielny, rodzinny obiad.
Składniki:
800 g filetu z indyka
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
czerwona papryka w proszku, kurkuma
2 łyżki masła klarowanego
1 słoik/puszka krojonych pomidorów
1 szklanka bulionu warzywnego
2-3 łyżki mąki
listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego
kilka gałązek oregano/tymianku
1 łyżka ciemnego octu balsamicznego
1 łyżeczka cukru
śmietana 18% – opcjonalnie
Przygotowanie:
filet z indyka umyć, osuszyć, wyciąć nadmiary błon i tłuszczu. Pokroić w 1 cm plastry, następnie rozbić tłuczkiem pod płatem z folii spożywczej. Przyprawić solą, pieprzem, czerwoną papryką i kurkumą
sznycle z indyka obtaczać w mące i smażyć na rozgrzanym maśle do zrumienienia. Po obsmażeniu całego mięsa zeszklić na tym samym tłuszczu pokrojona cebulę i czosnek
obsmażone mięso i cebulę ułożyć w rondlu, dodać listek laurowy, ziele angielskie, pomidory, bulion, zioła i dusić pod przykryciem do miękkości, około 40 minut
na koniec skorygować ilość soli, dodać cukier i ocet balsamiczny. Można zabielić śmietaną
podałam z białą kaszą gryczaną i sałatką z buraczków
SMACZNEGO !