Sałatka warzywna w słoikach
Sałatka ze świeżych warzyw: kapusty, ogórka, cukinii i papryki, którą przechowasz w słoikach na każdą okazję. Co prawda nie są tak smaczne, jak w sezonie, ale nie przeszkadza to zupełnie w przygotowaniu przetworów na zimę.
20 słoików litrowych
30 minut czas przygotowania
Składniki:
· 5 kg ogórków
· 1 duża główka kapusty
· 6 szt. cebuli
· 3 szt. Papryki czerwonej
· 2 cukinie
· ½ kg marchwi
· 1 cały czosnek
· 5 łyżek soli
Składniki na zalewę:
· 2 szk. wody
· 2 szk. cukru
· 2 szk. octu 10 %
· 1 szk. oleju
· 1 łyżka pieprzu czarnego mielonego
Sposób przygotowania:
1. Kapustę myjemy, osuszamy szatkujemy.
2. Ogórki myjemy, osuszamy, kroimy w plastry ( nieobrane) .
3. Z papryki myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda, kroimy w paseczki małe.
4. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
5. Cukinie myjemy, osuszamy, obieramy, kroimy w półplasterki.
6. Cebulę obieramy, kroimy w piórka.
7. Czosnek obrany drobno kroimy.
8. Warzywa przekładamy do miski, solimy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na dwie godziny.
9. Po tym czasie sałatkę przekładamy do słoików,
10. Wszystkie składniki na zalewę gotujemy, po ugotowaniu zalewamy warzywa w słoikach i szczelnie zamykamy.
11. Pasteryzujemy 15 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.
13. Po pasteryzacji odwracamy słoiki do góry dnem i czekamy aż wystygną.
14. Sałatka gotowa
15. Smacznego.