Zupa jarzynowa ze szpinakiem
Zapraszam do przygotowania pysznej i super zdrowej zupy ze szpinakiem. Poszłam nieco na łatwiznę i wykorzystałam mrożony szpinak. Wartości odżywcze te same, a pracy dużo, dużo mniej. Wystarczy 30 minut i parująca zupka wjeżdża na stół.
Szczególnie polecam tym, którzy za smakiem szpinaku specjalnie nie przepadają. W tym wydaniu jest ledwie wyczuwalny, w porównaniu ze szpinakową zupą krem gdzie mocno dominuje.
Składniki na 4 porcję:
3 ziemniaki
2-3 marchewki
1 mała pietruszka
plasterek selera
kawałek pora
10 brykietów szpinaku
1-1,2 l bulionu warzywnego
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
2 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
1 łyżka masła klarowanego
2 ząbki czosnku
4 łyżki śmietany – opcjonalnie
Przygotowanie:
warzywa obrać, pokroić w kostkę, pora w półkrążki, czosnek rozdrobnić (ścieram na mini tarce). Szpinak wyjąć z zamrażarki i brykiety pokroić na 4 cząstki. Jeśli chcesz całe listki szpinaku w zupie pozostaw je w całości
warzywa wrzucić do garnka z roztopionym masłem i podsmażać, aż ziemniaki zapachną
wlać bulion, dodać szpinak i przyprawy. Gotować 20 minut do miękkości ziemniaków
skorygować ilość soli. Podawać zabieloną śmietaną
SMACZNEGO !
Zobacz inne przepisy:
Zupa Jarzynowa Z Klopsikami
Zupa Jarzynowa Z Pieczarkami I Dynią Zimowe Gotowanie
Zupa Jarzynowa – Przepis Na Domową Zupę