Sałatka ryżowa z cukinią i awokado
Sałatka z ryżem to idealne danie obiadowe. Syci na długo, możesz ją zjeść na ciepło lub na zimno. Z dodatkiem cukinii i awokado zawiera mnóstwo cennych składników.
Dodatek czarnych oliwek oraz kaparów dodatkowo wzbogaca smakowo i tworzy oryginalna całość.
Zapraszam do przepisu!
Składniki:
1 szklanka ryżu np. jaśminowego lub basmati
1 średnia cukinia
1 dojrzałe awokado
czarne oliwki
kapary – 2 łyżki
3 łyżki oliwy
3 łyżki soku z cytryny
1 płaska łyżeczka miodu
sól, pieprz
kilka gałązek pietruszki
Przygotowanie:
ugotuj ryż wg instrukcji na opakowaniu w dużej ilości wody. Odcedź
na patelni grillowej lub zwykłej podsmaż na 1 łyżce oliwy pokrojoną w plasterki cukinię. Przed położeniem na patelnię posól ją
oliwki pokrój w plasterki, obrane awokado w kostkę. Pietruszkę posiekaj
połącz sok z cytryny z oliwą, miodem i przyprawami
wymieszaj wszystkie składniki sosem, posyp natka pietruszki
podawaj na ciepło lub zimno
SMACZNEGO !
1 Komentarz