Marchwianka
Pektyny obecne w gotowanej marchwi sprawiają, że marchwianka działa łagodząco na błonę śluzową jelit i przyczynia się do usuwania z przewodu pokarmowego toksyn, które wywołały problemy jelitowe.
Składniki mineralne zawarte w marchwiance (sód, żelazo, wapń, fosfor, miedź, cynk) uzupełniają elektrolity, które zostały utracone w czasie biegunki. Marchwianka zapobiega też odwodnieniu, o co nietrudno zwłaszcza przypadku dzieci, które chorują na biegunkę.
Przygotowując marchwiankę najlepiej zaopatrzyć się w marchew bio, ponieważ warzywa korzeniowe lubią gromadzić pestycydy.
Składniki:
1/2 kg marchwi
3/4 l wody
szczypta soli
1/2 łyżeczki masła
Przygotowanie:
marchew obrać, pokroić w plasterki, zalać wodą i gotować do miękkości około 35 minut
lekko przestudzoną zupę zmiksuj blenderem na krem. Dopraw solą i dodaj masło
zjedz w ciągu dnia 3-4 porcje marchwianki. Gdy podajesz zupkę małemu dziecku przez smoczek możesz dolać więcej wody, by była rzadsza
NA ZDROWIE !