Ciasto śmietanowe z makiem
Przekładanie ciasto, które zrobimy bardzo szybko i prosto, nie wymaga dużego wysiłku. Ciasto jest bardzo smaczne, na bazie śmietany z brzoskwiniami. Udekorowane płatkami migdałowi, wygląda pysznie z pewnością podane na imprezy, zachwyci każdego gościa.
20 porcji
40 minut czas przygotowania
Dwie formy 24 cm X 24 cm
Składniki na ciasto z makiem:
• 8 białek z jajek
• 1 szk. cukru
• 2 łyżeczki octu
• 2 łyżki maki pszennej
• 2 łyżki maki ziemniaczanej
• Szczypta soli
• 7 łyżek maku suchego
Składniki na masę:
• 2 galaretki cytrynowe
• 660 ml śmietany 30 %
• 820 g brzoskwiń w puszce
Składniki dodatkowe:
• 250 g dżemu brzoskwiniowego
• 70 g płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
1. Białka ubijamy mikserem z cukrem, solą oraz octem.
2. Mąki mieszamy z makiem i mieszając łyżką łączymy z ubitymi białkami. Masę dzielimy na połowę i wylewamy do dwóch form. Pieczemy 20 minut w 180°C.
3. Galaretki rozpuszczamy w 1 ½ szk. gorącej wody, studzimy.
4. Śmietany schłodzone ubijamy mikserem, dodajemy schłodzone galaretki.
5. Brzoskwinie kroimy w kostkę i łączymy z masą.
6. Masę wylewamy na ciasto makowe i przykrywamy drugim ciastem z makiem.
7. Wierch ciasta smarujemy dżemem i posypujemy płatkami migdałowymi.
8. Chłodzimy w lodówce dwie godziny.
9. Ciasto gotowe.
10. Smacznego.