Pieczeń z warzywami

Pieczeń z warzywami

Pieczeń z warzywami

Doskonała pieczeń z mięsem mielonym oraz różnymi warzywami. Zawsze jest miękka, soczysta i rumiana. Bardzo proste przygotowanie, układamy wszystko w jednej formie i pieczemy. Możemy podać jak danie obiadowe lub przekąskę.

10 porcji
60 minut czas przygotowania
Podłużna forma do pieczenia

Składniki:
• 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
• 1 cebula
• 1 całe jajko
• 1 marchew
• 2 łyżki bułki tartej
• 2 łyżki śmietany 12%
• 2 kulki mozzarelli
• ½ papryki czerwonej
• ½ papryki żółtej
• 3 ogórki konserwowe
• ½ pęczka szczypiorku
• Sól
• ½ łyżeczki papryki ostrej

Sposób przygotowania:
1. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy obraną, drobno pokrojoną cebulę, obraną startą na tarce o dużych oczkach marchew, wbijamy jajko, wsypujemy sól, paprykę ostrą, bulkę tartą, wlewamy śmietanę i wyrabiamy masę mięsną.
2. 1/3 masy mięsnej układamy na dnie podłużnej formy do pieczenia.
3. Na mięsie układamy jedną pokrojoną w plasterki kulkę mozzarelli.
4. Papryki myjemy, osuszamy, drobno kroimy. Ogórki również drobno kroimy, szczypiorek siekamy, Warzywa razem mieszamy i wykładamy połowę na serze.
5. Następnie układamy ponownie mięso i powtarzamy czynność z serem, warzywami i wierzch przykrywamy pozostałym mięsem.
6. Roladę pieczemy 50minut w 180°C.
7. Po upieczeniu kroimy w plastry.
8. Rolada gotowa, podajemy jak danie obiadowe lub przekąskę.
9. Smacznego.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.