Pilaw z dyni i zielonego groszku

Pilaw z dynii i zielonego groszku

Pilaw z dyni i zielonego groszku

Następny sezon dyniowy rozpoczęty! Tak, dynię pałaszujemy już od jakiegoś czasu, ale głównie w postaci zup kremów. Zupa krem z dyni należy do naszych ulubionych, a przepisów na blogu jest już naprawdę sporo. Zapraszam do poszperania!
Dziś prezentuję dynię i zielony groszek w pysznym daniu z ryżem. Przepis prosty, nieskomplikowany, można przygotować go z zapasem, bo odgrzewany jest jeszcze lepszy.
Jeśli przygotowujesz puree z dyni, nie miksuj całości, pozostaw część dyni w kawałkach. W tym daniu pieczona dynia smakuje najlepiej!

Składniki na 2/3 porcje:
1 szklanka ryżu jaśminowego (200 g)
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/2 upieczonej dyni Hokkaido
3/4 szklanki mrożonego groszku
2,5 szklanki bulionu warzywnego
natka zielonej pietruszki
sól, pieprz
1/2 łyżeczki curcumy
1/2 łyżeczki ziaren kolendry
1 łyżka masła klarowanego

Przygotowanie:
obraną cebulę i czosnek posiekać w kostkę i zeszklić na maśle.
dodać wypłukany i odsączony ryż, przesmażyć całość. Dodać przyprawy, ziarna kolendry rozetrzeć w moździerzu. Zalać gorącym bulionem i zostawić pod przykryciem na 15 minut na pyrkającym ogniu
w międzyczasie przygotować zielony groszek. Wsypać do wrzącej wody i gotować około 5 minut. Odcedzić
kawałki upieczonej dyni pokroić w 0,5 cm kostkę
połączyć ryż z dynią i zielonym groszkiem oraz posiekaną natką pietruszki
nakładać do miseczek i podawać!

SMACZNEGO !

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.