Placki ziemniaczane z dynią
Dzisiaj zapraszam na placki ziemniaczane w wydaniu jesiennym, z dodatkiem tartej dyni. Są tak samo pyszne, lecz nieco zdrowsze i wyróżnia je śliczny jesienny kolorek.
Jeśli masz na zbyciu kawałek dyni, tutaj używamy surową dynią nawet się nie zastanawiaj tylko zrób te przepyszne placuszki!
Domownicy na pewno poproszą o powtórkę!
Składniki na 2 porcje:
400 g ziemniaków
200 g dyni, najlepiej Hokkaido
2 małe jajka
sól, pieprz
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
masło klarowane/olej do smażenia
Przygotowanie:
ziemniaki obrać, z dyni usunąć środek z pestkami, zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Posolić i odstawić na sitko do obcieknięcia nadmiaru wody
do startej masy dodać jajka, pieprz i obie mąki. Z miseczki odlać cały płyn, który się zebrał a pozostała na dnie skrobię dodać do masy
smażyć na rozgrzanym tłuszczu po kilka minut z obu stron, do zrumienienia. Usmażone odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem
podawać z sosem czosnkowym (jogurt grecki, starty ząbek czosnku, szczypta soli)
SMACZNEGO !
Zobacz inne przepisy na placki ziemniaczane:
Fit Placki Ziemniaczane Z Dynią
Placki Ziemniaczane – Prosty I Sprawdzony Przepis
Placki Ziemniaczane Z Kiełbasą I Żółtym Serem – Tanie Kotlety Ziemniaczane
Wypasione Placki Ziemniaczane
Placki Ziemniaczane Z Tuńczykiem