Marchewka na gęsto do obiadu
Marchew to bardzo zdrowe warzywko, powinno zatem jak najczęściej pojawiać się w naszej diecie. Najprostsza marchewka na gęsto to świetny dodatek obiadowy, do sznycelków, panierowanych kotletów, czy ryby.
Ja uwielbiam, też lubicie?
Nie dodaję cukru, bo warzywko samo z siebie jest słodkie. Z zielonym groszkiem to klasyk, wiosną z dodatkiem kalarepki, jesienią z pasternakiem, a dzisiaj solo.
Składniki:
500 g marchewek
1 łyżeczka mąki
1 łyżeczka masła
sól, pieprz
koperek – opcjonalnie
Przygotowanie:
marchew obrać, pokroić w kostkę. Włożyć do rondelka, zalać wodą tak, by nie całkiem przykryć warzywko, dodać masło, przyprawy i gotować do miękkości 15-20 minut
odlać wodę z gotowania, przestudzić, dodać mąkę i wymieszać na gładko. Wlać z powrotem do rondla i zagotować. Mieszając gotować, aż marchewka zgęstnieje
SMACZNEGO !