Szaszłyki z roladek
Najlepszy pomysł na danie z fileta kurczaka, soczyste, chrupiące roladki faszerowane pieczoną cukinią i szynką, przygotowane w formie szaszłyków. Obok tego dania nikt nie przejdzie obojętny, a goście będą zachwyceni. Spróbuj i przekonaj się sam.
30 minut
10 porcji
Składniki:
• 1 podwójny filet z kurczaka
• 1 cukinia
• 10 dag szynki w plastrach
• 10 dag boczku parzonego w plastrach
• Bułka tarta do panierki
• Olej do smażenia
• 2 jajka
• Wykałaczki do szaszłyków
Sposób przygotowania:
1. Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy błonki, kroimy w plastry i lekko rozbijamy.
2. Każdy kawałek mięsa solimy i układamy po pasku boczku.
3. Cukinie myjemy, kroimy w podłużne paski. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Doprawiamy pieprzem oraz solą i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 10 minut w 180°C.
4. Następnie po upieczeniu cukinie układamy na boczku i przykrywamy plasterkiem szynki.
5. Mięso zwijamy roladki, panierujemy w bułce tartej, w roztrzepanym widelcem jajku i ponownie w bułce tartej.
6. Smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju.
7. Po usmażeniu roladki kroimy w krążki dwu centymetrowe i nadziewamy na wykałaczki do szaszłyków.
8. Podajemy z ulubioną surówką.
9. Smacznego.
Zobacz inne przepisy na szaszłyki:
Szaszłyki z białą kiełbasą i warzywami
Szaszłyki z Ziemniaków
Szaszłyki z kurczaka z brukselką
Szaszłyki z piekarnika z ziemniakami
Szaszłyki