Orzeszki francuskie
Mięso mielonego otulone ciastem francuskim to smaczna, tania i prosta w przygotowaniu przekąska, która pięknie prezentuje się na każdym uroczystym lub świątecznym stole, zachwyci każdego bez wyjątku, obok nich nikt nie przejdzie obojętnie.
Składniki:
• ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
• 1 całe jajko
• 2 łyżki bułki tartej
• 2 łyżki śmietany 12%
• Sól
• ½ łyżeczki papryki ostrej
• 1 opakowanie ciasta francuskiego
Sposób przygotowania:
1. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, wsypujemy bułkę tartą, sól, paprykę ostrą, wlewamy śmietanę i wyrabiamy masę mięsną.
2. Z mięsa robimy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w 180°C.
3. Po upieczeniu studzimy. Ciasto francuskie rozkładamy, kroimy wąskie paseczki 0, 50 cm i owijamy kuleczki.
4. Ponownie pieczemy w rozgrzanym piekarniku do zarumienia się ciasta.
5. Gotowe. Smacznego.