Fasolka curry
Pyszna fasolka szparagowa w sosie z dodatkiem aromatycznej przyprawy curry.
Doskonały dodatek do mięsa lub jako samodzielne danie.
4 porcje
30 minut czas przygotowania
Składniki:
• ½ kg fasolki szparagowej
• 2 ząbki czosnku
• 2 cm korzenia imbiru
• 1 łyżka oleju
• ½ łyżeczki gorczycy białej
• ½ łyżeczka kolendry mielonej
• 3 goździki
• 1 cebula
• 1 duża marchew
• 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
• 1 łyżeczka curry
• Szczypta chili
• Sól
• 1 kostka warzywna
• 1 łyżka cukru trzcinowego
• 1 ½ szk. wody
• 3 łyżki jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania:
1. Jedną łyżkę oleju rozgrzewamy na dużej patelni. Dodajemy gorczycę, kolendrę, goździki.
2. Czosnek oraz imbir obieramy, drobno kroimy, dodajemy do gorczycy. Doprawiamy solą oraz cukrem. Trzy minuty smażymy.
3. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w cienkie piórka.
4. Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki, kroimy na połówki i dodajemy do warzyw.
5. Marchew obieramy, myjemy, kroimy w słupki i przekładamy na patelnie.
6. Następnie dodajemy przecier, curry, chili, kostkę warzywną, podlewamy wodą i gotujemy aż warzywa będą miękkie.
7. Na koniec wlewamy jogurt, trzy minutki gotujemy.
8. Gotowe.
9. Smacznego.