Drożdżówki z serem
Ciepłe świeże bułeczki na drugie śniadanie do pracy lub do filiżanki kawy, czemu ich nie upiec samemu. Przygotujesz szybciutko i sprawnie, na taką bułeczkę każdy się skusi, faszerowana twarogiem to jest to na co masz dziś ochotę.
8 porcji
60 minut czas przygotowania
Składniki na ciasto:
• 220 ml mleka
• 40 g drożdży świeżych
• 100 g cukru
• 500 g mąki pszennej
• 80 g masła
• 1 jajko
• 1 łyżeczka soli
Składniki na farsz:
• 1 jajko
• 80 cukru
• 1 łyżeczka cukru waniliowego
• 500 g twarogu półtłustego mielonego
• 100 g śmietany 12%
Składniki dodatkowe:
• 1 białko
Sposób przygotowania:
1. Mleko lekko podgrzewamy, drożdże pokruszone przekładamy do miski, dodajemy połowę szklanki mleka, jedną łyżkę cukru i dwie łyżki mąki pszennej. Odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Pozostałą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy pozostały cukier, mleko, rozpuszczone masło, wbijamy jajko, wsypujemy sól i dodajemy wyrośnięty rozczyn.
3. Wyrabiamy ciasto, następnie robimy wałek i dzielimy na 12 części. Z każdego kawałka ciasta robimy placki, układamy na blaszce do pieczenia i odstawiamy na 30 minut.
4. Jajko ubijamy mikserem razem z cukrem oraz cukrem waniliowym, dodajemy twaróg oraz śmietany i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
5. W plackach z ciasta robimy wgłębienia i nakładamy farsz.
6. Smarujemy roztrzepanym widelcem białkiem i pieczemy 20 minut w rozgrzanym piekarniku.
7. Gotowe. Smacznego.
Zobacz inne przepisy na drożdżówki:
Jaglane Drożdżówki Z Serem
Drożdżówki Z Serem
Zakręcone Drożdżówki Z Serem
Drożdżówki Z Serem
Drożdżówki Z Serem I Wiśniami