Gulasz z porem

Gulasz z porem

Gulasz z porem

Każdy z nas czasami spotyka się z sytuacją, gdy konieczne jest przygotowanie szybkiego obiadu, nie mamy czasu na gotowanie dać mięsnych. W takiej sytuacji proponuję szybki, łatwy do przygotowania gulasz z dodatkiem pora, który będzie doskonałym elementem pysznego obiadu.

6 porcji
40 minut czas przygotowania

Składniki:
• 1 kg łopatki wieprzowej
• Cebula
• 2 ząbki czosnku
• Olej do smażenia
• Por ( biła końcówka)
• 1 duża marchewka
• Sól
• 1 łyżką papryki słodkiej
• Szczypta Chili
• 1 łyżki maki pszennej

Sposób przygotowania:
1. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju.
2. Mięso myję, osuszam, kroję w kostkę, dodaję do cebuli i smażę dziesięć minut na rozgrzanym oleju. Doprawiam solą oraz papryką słodką, podlewam jedną szklanką wody i gotuję do chwili aż mięso będzie prawie miękkie.
3. Marchew obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach, a pora kroję w krążki. Warzywa przekładam do mięsa i smażę dziesięć minut.
4. Następnie doprawiam chili, ewentualnie solą i zagęszczam mąką pszenną rozrobioną w małej ilości wody. Dwie minutki gotuję, do chwili aż sos zgęstnieje.
5. Gotowe.
6. Smacznego.

Zobacz inne przepisy na gulasz:
Gulasz cielęcy z pieczarkami
Przepis na gulasz po węgiersku + FILM
Gulasz z żołądków w sosie śmietanowym
gulasz wieprzowy
Gulasz z serc drobiowych z pieczarkami

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.