Jajecznica na parze – dieta lekkostrawna
Jajecznica na parze to świetny pomysł na lekkostrawne śniadanie lub kolację. Danie zdrowe, lekkie i pożywne. Jest mięciutka, bardzo delikatna, aksamitna po prostu pyszna.
To nie tylko posiłek dla małych brzuszków, ale i dla starszych dzieci, dorosłych na diecie lub osób starszych, którym dokuczają problemy żołądkowe lub jelitowe. Bardzo prosta do przygotowania.
Składniki na 2 porcje:
4 jajka
1 łyżeczka masła
sól
mleko
Przygotowanie:
przygotuj rondel i psującą do garnka metalową miseczkę. Do garnuszka nalej wody i ustaw miskę tak, by nie dotykała lustra wody. Zagotuj wodę
jajka roztrzep widelcem z mlekiem licząc po 1 łyżce mleka na jajko
miseczkę wysmaruj masłem, wlej masę jajeczną i mieszaj drewnianą łyżką, aż jajka się zetną. Od razu wykładaj na talerzyki
SMACZNEGO !