Dżem z dyniowy z mango
Dynia i mango to smakowite połączenie, dlatego pokusiłam się o przygotowanie dżemu na bieżące spożycie. Ponieważ dynia jeszcze długo będzie osiągalna w sprzedaży nie ma sensu przygotowywać większych ilości słoików.
Dżem zrobiłam kompletnie bez dodatku cukru. Dynia z natury jest bardzo słodka i dojrzałe mango również. Jeśli lubisz bardzo słodkie dżemy dodaj 1-2 łyżki miodu.
Dodatek cynamonu, soku z cytryny, ewentualnie imbiru czyni z dżemu super egzotyczny rarytas.
Składniki:
1 dynia Hokkaido
1 dojrzałe mango
2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
starty imbir – opcjonalnie
Przygotowanie:
dynię przekroić na 4 części, wybrać łyżką miąższ z pestkami, odrzucić. Pokroić w 2 cm szpalty. Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem, polać 1 łyżką miodu i piec w 180^ C około 25 minut
jeszcze ciepłą dynię zblendować
obrać mango ze skóry i zblendować
połączyć dynię z mango, przełożyć do rondla z grubym dnem, dodać przyprawy i odparować nadmiar do pożądanej konsystencji. Smażyłam 2 razy po 15 minut
przełożyć do słoika z nakrętką, przechowywać w lodówce i zużywać na bieżąco
SMACZNEGO !
Zobacz inne przepisy na domowy dżem:
Dżem ananasowy
Dżem z cukinii
Dżem z jabłek
Dżem truskawkowy bez cukru. Janginizacja truskawek
Dżem brzoskwiniowy z wanilią