Klops z piersi indyka – dieta lekkostrawna
Klops z indyka z mielonego mięsa to najprostsza wersja domowej wędliny, świetna alternatywa dla tej sklepowej.
Jest lekka, bardzo delikatna i sprawdzi się w każdej diecie lekkostrawnej.
Nadaje się nie tylko na zimno na kanapki, ale podana z dowolnym, ulubionym sosem to super danie obiadowe.
Składniki:
500 g filetu z indyka
1 kajzerka + mleko do namoczenia
1 jajko
sól
1/3 łyżeczki suszonego tymianku
Przygotowanie:
namocz kajzerkę w mleku, pozostaw na 15 minut, następnie odciśnij
filet z indyka zmiel w maszynce do mięsa razem z bułeczką, następnie dodaj jajko, przyprawy i dokładnie
wymieszaj
małą foremkę żaroodporną lub gotową foremkę jednorazową wysmaruj masłem i napełnij przygotowanym mięsem. Masa może wydawać się bardzo lużna, ale to nic. Po upieczeniu klops będzie mięciutki i bardzo delikatny
piecz w 180 ‘ C 45 minut. Gdy mięso odchodzi od boków foremki klops jest gotowy
SMACZNEGO!