Kogel-mogel

Kogel-mogel

Kogel-mogel to deser mojego dzieciństwa, niezwykle prosty do przygotowania, bardzo popularny w czasach PRL-u.
Jest nie tylko przepyszny, ale i bardzo zdrowy, ponieważ jajka zjadane na surowo mają dwukrotnie więcej wartości odżywczych. Nie musisz się martwić o salmonellę. Wystarczy jajko dobrze umyć i sparzyć wrzątkiem.

W żółtkach jaj znajdziemy tryptofan i tyrozynę, dwa aminokwasy o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Zapobiegają powstawaniu wolnych rodników, mają działanie przeciwnowotworowe, chronią także nasze serce i układ nerwowy.
Kogel-mogel idealnie sprawdzi się w leczeniu anemii, ponieważ posiada łatwo przyswajalne żelazo. Jest źródłem drogocennej lecytyny.
Żółtko zawiera wszystkie mikroelementy, biopierwiastki i witaminy, dlatego świetnie odżywia i wzmacnia odporność.
Warto jednak cukier zastąpić np. miodem.

Składniki:
2 jajka ekologiczne
1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:
jajka dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Oddzielić żółtka od białek
żółtka utrzeć z miodem na białą, puszystą masę przy pomocy miksera. W wersji czekoladowej dodać 1 łyżeczkę kakao
podawać zaraz po przygotowaniu

SMACZNEGO !

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.