Kawa z koglem-moglem a`la kawa po wietnamsku
Kawa z koglem-moglem to prawdziwe mistrzostwo smaku. Nie wiadomo, czy to tylko kawa, czy już deser.
Taki sposób podania kawy wymyślili Wietnamczycy, by przełamać gorzki posmak kawy, ponieważ w Wietnamie piję się głównie robustę.
W oryginale do ubijania żółtek na puch dodaje się mleko skondensowane, wówczas pianka jest jeszcze bardziej spektakularna, a do parzenia kawy używa się specjalnego zaparzacza.
Kawę przygotowałam w domowym expresie, bez dodatku mleka i ani tak zrobiła furorę.
Nie znasz? Koniecznie ją przygotuj, tylko uważaj, bo łatwo się od niej uzależnić.
Składniki:
2 porcje zaparzonej kawy
2 jajka bio
2 łyżeczki miodu
2 łyżki mleka skondensowanego – opcjonalnie
Przygotowanie:
zaparzyć kawę w expressie lub specjalnym zaparzaczu
ubić żółtka z mlekiem (jeśli używasz) i miodem na puszystą piankę
rozlać kawę do szklaneczek/filiżanek i rozłożyć na górze przygotowaną piankę
podawać na zimno lub gorąco. Pić przez piankę (pycha!!!) lub użyć łyżeczki
SMACZNEGO !
Zobacz inne przepisy na kawę:
Smakowa Kawa Latte
Mrożona Kawa Bez Cukru – Cafe Frappe
Kawa Frappe – Mrożona Kawa Po Grecku