Udka pieczone w ketchupie i miodzie – prosty przepis na smaczny obiad
Udka pieczone w ketchupie i miodzie to bardzo prosty i mało pracochłonny przepis na pyszne mięso drobiowe, które można podać na obiad. Świetnie smakuje w towarzystwie puree z ziemniaków i ulubionej surówki. Takie udka sprawdzą się również jako ciepłe danie na imprezie czy podczas uroczystości rodzinnych.
Mięso można przygotować w większej ilości i na drugi dzień odgrzać w mikrofalówce, mamy wtedy obiad na dwa dni. Udka wychodzą miękkie i soczyste z apetycznie zarumienioną skórką. Skórka bardzo się zarumieni w trakcie pieczenia, w niektórych miejscach może być wręcz czarna – to normalne przy dodaniu miodu, gdyż cukier się karmelizuje. Nie przejmujemy się więc tym, trzeba tylko oczywiście uważać, żeby całkiem jej nie spalić.
Zobacz inne przepisy na kurczaka z piekarnika:
Kurczak zapiekany z pieczarkami i porem – prosty przepis na obiad
Kurczak z warzywami w rękawie – obiad, który robi się sam
Soczyste udka z kurczaka pieczone w sosie
Udka pieczone z ziemniakami w rękawie
Kurczak zapiekany w ketchupie – szybki i prosty przepis na obiad