Kluski z ziemniaków gotowanych i surowych – mięciutkie i delikatne
Kluski z ziemniaków gotowanych i surowych wychodzą pyszne, delikatne i mięciutkie. Robimy je tylko z trzech składników tj. ziemniaków, mąki ziemniaczanej i odrobiny soli. Świetnie smakują jako dodatek do obiadu zamiast gotowanych ziemniaków albo jako samodzielne danie, okraszone cebulą lub boczkiem. Można je też podać z sosem pieczeniowym czy pieczarkowym. Nie są też szczególnie trudne do zrobienia, choć wymagają nieco czasu. Jeśli jednak mamy wcześniej ugotowane ziemniaki np. pozostałe z obiadu z dnia poprzedniego, kluski możemy zrobić w pół godziny. Moje kluski mają ładny żółty kolor, ale jeśli surowe ziemniaki trochę dłużej postoją i ściemnieją, to kluski wyjdą szare. Jest to całkowicie naturalne, nie ma czym się przejmować.
Zobacz inne przepisy na kluski z ziemniaków:
Kluski ruskie – pyszny domowy obiad
Szare kluski z boczkiem i kapustą kiszoną
Kluski śląskie – prosty i tani pomysł na obiad
Mięciutkie kluseczki z białym serem