Schab w sosie słodkim z brzoskwiniami
Połączenie tych smaków, to prawdziwe dzieło kulinarne. Tak dobrego schabu jeszcze nie jadłam. Danie pięknie wygląda, więc doskonale prezentuje się na świątecznym i uroczystym stole. To smaczne i sycące danie na każdą okazje i dla każdego. Do dzieła.
6 porcji
50 minut czas przygotowania
Składniki:
• 1 kg schabu
• 2 cebule
• 3 ząbki czosnku
• 2 papryki czerwone
• Pęczek szczypiorku
• 820 g brzoskwiń w puszce
• 190 g przecieru pomidorowego
• 2 łyżki ketchupu
• 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
• 1 łyżka miodu
• 1 łyżka octu ryżowego
• 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
• Mąka pszenna do panierki
• Olej do smażenia
• Sól
• Pieprz
• Szczypta chili
Sposób przygotowania:
1. Mięso myję, osuszam, usuwam błonki i kroje na mniejsze kawałki. Doprawiam solą oraz pieprzem, obtaczam w mące pszennej i smażę z każdej strony na rozgrzanym oleju do miękkości.
2. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję i smażę na drugiej większej patelni. Do cebuli dodaję umyte, pokrojone w drobne paseczki papryki.
3. Brzoskwinie odlewam z zalewy, kroję na mniejsze części, szczypiorek drobno siekam i łącze z pozostałymi warzywami.
4. Warzywa podlewam jedną szklanką wody, dodaję przecier pomidorowy, ketchup, sos sojowy, miód, ocet i doprawiam solą oraz chili. Gotuję pięć minut, następnie zagęszczam skrobią ziemniaczaną rozrobioną w małej ilości wody. Na koniec sos łączę w mięsem.
5. Gotowe.
6. Smacznego.
Zobacz inne przepisy na schab:
Schab W Sosie Pieczeniowym Z Pieczarkami
Roladki Schabowe Po Góralsku – Z Oscypkiem
Schab Gotowany W Majonezie Dziesięciominutowy – Soczysty I Mięciutki + FILM
Zapiekanka Ryżowa Ze Schabem
Schabowe Pod Cebulką