Chrupiący karp w panierce z piekarnika
Dzisiejszy przepis jest dla tych, którzy uwielbiają ryby w panierce, ale szukają jednak lżejszej wersji.
Jest na to prosty sposób, upiecz rybę w piekarniku.
Karp opanierowany upieczony w piekarniku smakuje tak samo jak ten smażony z patelni, może jest nawet bardziej chrupiący.
Poza tym to spora oszczędność czasu, bo blaszka pomieści więcej porcji ryby, a upieczesz ją za jednym zamachem.
Składniki:
4 dzwonka karpia
2,3 łyżki maki
bułka tarta
1 jajko
masło
Przygotowanie:
dzwonki karpia, wcześniej umyte, pozbawione śluzu i łusek przeciąć na pół. posolić
każdy kawałek obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć, następnie w roztrzepanym jajku i bułce tartej
przygotowane kawałki ryby ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kawałku ryby ułożyć po wiórku masła
piec w 200`C 25-30 minut, w zależności od wielkości kawałków ryby
SMACZNEGO !
Zobacz inne przepisy na karpia:
Karp Smażony W Panierce Miodowo Czosnkowej
Karp Pieczony W Miodzie
Karp Smażony
2 komentarze