Śledzie po kaszubsku – przepis na śledzie z suszonymi śliwkami
Śledzie po kaszubsku to przepis na filety śledziowe w lekko słodkiej pomidorowej marynacie z dodatkiem cebuli i suszonych śliwek. To tradycyjne danie, które jest popularne nie tylko na Kaszubach, sprawdzi się w sam raz na święta Bożego Narodzenia, Sylwestra czy imprezy lub inne uroczystości.
Po przygotowaniu można je przechowywać w lodówce ponad tydzień (pewnie nawet dłużej, ale nigdy tego nie praktykowałam). Takie śledzie robi się bardzo szybko i nie wymagają wiele pracy, a smakują wybornie i mają wielu zwolenników.
Zobacz inne przepisy na śledzie:
Śledzie korzenne w oleju – śledzie z przyprawą do piernika
Śledzie po cygańsku – przepis na śledzie
Sałatka śledziowa „do wódki”
Śledzie pod pierzynką – sałatka warstwowa
2 komentarze