Drożdżówki z powidłami

Drożdżówki z powidłami

Drożdżówki z powidłami

Tak pysznych drożdżówek jeszcze nie jedliście, idealne na drugie śniadanie do pracy, do szkoły. Puszyste ciasto drożdżowe z nadzieniem z powideł śliwkowych, to jest czego nam dziś potrzeba. Spróbuj przekonaj się Sam/a.

13 porcji
30 minut czas przygotowania

Składniki:
• 250 g mleka
• 50 g drożdży świeżych
• 50 g cukru
• 50 g masła
• ½ łyżeczki soli
• 4 łyżki powideł śliwkowych

Sposób przygotowania:
1. Mleko lekko podgrzewam, do miski kruszę drożdże, wsypuję cukier i wlewam stopniowo mleko, mieszam, żeby nie powstały grudki. Odstawiam do wyrośnięcia.
2. Do większej miski wsypuje mąkę, sól, rozpuszczone masło i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiam ciasto i odstawiam na 30 minut.
3. Po tym czasie ciasto wykładam na oprószony mąką blat i rozwałkowuję ciasto na prostokąt 45 cmX30 cm.
4. Smaruje cienko powidłami, zwijam w roladę i przyciskam drewnianą łyżką.
5. Żółtko ze śmietaną mieszam i smaruję wierch rolady, kroję ją na 4 cm plastry i przekładam na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
6. Piekę w rozgrzanym piekarniku 20 minut w 180°C.
7. Gotowe.
8. Smacznego.

Zobacz inne przepisy na drożdżówki:
Drożdżówki Grzebyki Z Jabłkami
Drożdżówki Z Białym Makiem
Drożdżówki Z Jabłkami XXL
Drożdżówki Z Serem
Drożdżówki Ze Śliwkami I Kruszonką – Sprawdzony Przepis

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.