Schab z cebulką i ziemniakami
Wypróbuj mojego sprawdzonego przepisu na zapiekany schab. Szybki obiad bez wysiłku. To pyszne mięso przygotujesz w kilka minut i do piekarnika.
15 minut czas przygotowania
8 porcji
Składniki:
• 1 kg schabu
• 3 cebule
• 3 ząbki czosnku
• 3 łyżki musztardy
• 1 łyżki chrzanu
• 5 łyżek ketchupu
• 5 ziemniaków
• 1 łyżka octu ryżowego
• 1 szk. wody
• Sól
Sposób przygotowania:
1. Mięso myję osuszam, kroję w plastry i sole.
2. Cebule oraz czosnek obieram, cebulę kroję w piórka a czosnek bardzo drobno. Przekładam do miski, dodaję musztardę, chrzan i dokładnie mieszam. Marynatę łączę z mięsem i odstawiam do lodówki na noc.
3. Na drugi dzień ketchup mieszam z octem oraz wodą, wlewam do marynaty z mięsem i mieszam wszystko razem.
4. Na dnie naczynia żaroodpornego układam jedną warstwę mięsa z cebulką.
5. Na mięsie układam obrane, umyte, pokrojone w plasterki ziemniaki.
6. Ziemniaki przykrywam pozostałym mięsem z cebulką i polewam marynatą.
7. Piekę w nagrzanym piekarniku 50 minut w 180 °C pod przykryciem.
8. Gotowe.
9. Smacznego.
Zobacz inne przepisy na schab:
Roladki schabowe po góralsku – z oscypkiem
Kotlety schabowe z sosem pieczarkowym
Roladki schabowe w sosie serowym
Roladki schabowo-drobiowe
Rolada ze schabu z wędzonymi śliwkami – na obiad i jako wędlina