Filet z marchewką i groszkiem w sosie koperkowym
Smaczne danie obiadowe, pokochasz te pieczone piersi z kurczaka z warzywami. Zdrowe i smaczne danie obiadowe. Fantastyczna pierś z kurczaka w sosie koperkowym, którą przygotujesz nawet gdy nie masz zbyt dużo czasu. Dodatkowo smak soczystego mięsa podkreśli dodatek marchewki i groszku. Doskonałe połączenie, zrób przekonaj się.
6 porcji
40 minut czas przygotowania
Składniki:
• 2 podwójne filety kurczaka
• Sól
• 1 łyżka przyprawy do kurczaka
Składniki na sos:
• ½ pęczka koperku tylko liście
• 250 g mleka
• 30 g masła
• 1 łyżka mąki pszennej
• Szczypta soli
• Szczypta pieprzu
• Szczypta cukru
• 140 g śmietany 12%
• 1 opakowanie groszku z marchewką
• 1 łyżeczka cukru
Sposób przygotowania:
2. Mięso myję, osuszam, kroję na połówki i nacinam w kratkę. Doprawiam solą oraz przyprawą do kurczaka. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 30 minut w 180°C.
3. Groszek z marchewką, smażę na rozgrzanym oleju przez dziesięć minut.
4. Mleko gotuję razem z masłem i śmietaną w rondelku. Doprawiam pieprzem, solą i cukrem. Następnie dodaję drobno pokrojony koperek. Pięć minut gotuję i zagęszczam mąką. Sos wlewam do warzyw.
5. Mięso po upieczeniu układam w naczyniu i na wierzch wykładam warzywa z sosem.
6. Danie gotowe.
7. Smacznego.
Zobacz inne przepisy na piersi z kurczaka:
Piersi z kurczaka pieczone w rękawie z ziemniakami i marchewką
Piersi z kurczaka pod dyniową pierzynką + FILM
Piersi z kurczaka pod brokułową pierzynką
Piersi z kurczaka pod porową pierzynką
Piersi z kurczaka w sosie z suszonych pomidorów i szpinaku