Rolada ziemniaczana
Rolada wygląda obłędnie a jej smak rozpływa się w ustach może królować na świątecznym stole, na niedzielnym obiedzie jako dodatek do mięsa.
8 porcji
70 minut czas przygotowania
Składniki:
• ½ kg ziemniaków
• 2 marchewki
• 1 cebula
• 4 całe jajka
• ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
• 1 łyżeczka soli
• ½ łyżeczki pieprzu
• Pęczek szczypiorku
• 280 g serka śmietankowego
• 10 dag szynki wieprzowej w plastrach
• 10 dag sera żółtego
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki, marchew oraz cebulę obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach. Warzywa przekładam do miski, wbijam jajka, wsypuję gałkę muszkatołową, sól, pieprz i dodaję posiekany drobno szczypiorek. Dokładnie mieszam i wykładam połowę masy ziemniaczanej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
2. Masę smaruję połową serka, następnie układam szynkę i rozsmarowuję pozostały serek.
3. Ponownie wykładam pozostałą masę ziemniaczaną i posypuję serem żółtym startym na tarce o dużych oczkach,
4. Piekę w rozgrzanym piekarniku 60 minut w 180°C.
5. Gotowe.
6. Smacznego.
Zobacz inne przepisy na rolady:
Rolada serowa z mielonym mięsem
Rolada ziemniaczana z pieczarkami – sprawdzony przepis
Rolada ziemniaczana z młodą kapustą
ROLADA SZPINAKOWA Z ŁOSOSIEM
Rolada ze schabu z wędzonymi śliwkami – na obiad i jako wędlina