Zawijane roladki w kapuście
Zamiast tradycyjnych schabowych przygotuj te pyszne mięsne roladki za smakowitym nadzieniem, a z pewnością zaskoczysz nie tylko domowników, ale też wszystkich gości, Roladki są proste w przygotowaniu a ich niebiański smak skusi każdego.
11 porcji
50 minut czas przygotowania
Składniki:
• 1kg schabu
• 2 cebule
• 2 ogórki kiszone
• 10 dag szynki z indyka w plastrach
• ½ kg pieczarek
• 2 papryki czerwone
• ½ główki kapusty włoskiej
• 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
• 2 łyżki ketchupu
• 1 łyżka octu ryżowego
• 1 łyżka miodu
• Szczypta chili
• Sól
• Pieprz
• 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
1. Mięso myję, osuszam, kroję w plastry i rozbijam. Doprawiam pieprzem oraz solą i na każdym kawałku układam obraną, pokrojoną w piórka cebule oraz pokrojone w słupki ogórki.
2. Mięso zwijam w roladki i zawijam w szynkę. Układam w naczyniu żaroodpornym i piekę 40 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.
3. W tym czasie, co piekę mięso robię sos warzywny. Cebulę obieram drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję umyte, pokrojone plasterki pieczarki i umytą, obraną z nasion, pokrojoną w paseczki paprykę. Następnie dodaję drobno pokrojoną kapustę włoską i podlewam jedną szklanką wody. Gotuję około piętnastu minut.
4. Na koniec wlewam sos sojowy, ocet, miód, ketchup i wsypuję sól, pieprz oraz chili.
5. Sos zagęszczam skrobią ziemniaczaną rozrobioną w małej ilości wody. Dwie minutki gotuję i łączę z upieczonymi roladkami.
6. Gotowe.
7. Smacznego.
Zobacz inne przepisy na roladki:
Roladki schabowe w sosie serowym
Drobiowe roladki z pieczarkami
Roladki z kurczaka z pieczarkami
Panierowane roladki z porem i serkiem topionym
Drobiowe roladki z serkiem Almette