Polędwiczki z suszoną śliwką

Polędwiczki z suszoną śliwką

Polędwiczki z suszoną śliwką

Jeśli nie masz pomysłu na dzisiejszy obiad koniecznie spróbuj tego przepisu. Gwarantuje, że zniknie ze stołu w ekspresowym tempie. Delikatne mięso z polędwiczki pieczone w piekarniku, zanurzone w pysznym, aromatycznym sosem.

40 minut czas przygotowania
8 porcji

Składniki:
• 2 polędwiczki wieprzowe
• 35 śliwek suszonych
• 2 cebule
• 3 żabki czosnku
• kostka rosołowa
• 1 łyżka koncentratu pomidorowego
• 2 szk. wody
• 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
• sól
• pieprz

Sposób przygotowania:
1. Mięso myję, osuszam, za pomocą ostrego, długiego noża robię podłużny otwór. W każdym otworze umieszczam po piętnaście suszonych śliwek. Układam polędwiczki w woreczku do pieczenia, przekładam na blaszkę i piekę 30 minut w 180°C. Po upieczeniu mięso kroję w plastry i układam w naczyniu.
2. Cebulę, czosnek obieram, kroję na mniejsze kawałki i blenduję blenderem razem z pozostałymi śliwkami.
3. Następnie przekładam do rondelka, podlewam wodą, dodaję kostkę rosołową, koncentrat pomidorowy. Doprawiam solą oraz pieprzem i gotuję do chwili zagotowania. Na koniec sos zagęszczam skrobią ziemniaczaną rozrobioną w małej ilości wody, chwilkę gotuję. Sosem polewam polędwiczki.
4. Gotowe.
5. Smacznego.

Zobacz inne przepisy na polędwiczki:
Polędwiczki Pawie oczka
Świąteczne polędwiczki
Polędwiczki z indyka z pieczarkami i soczewicą
Polędwiczki wieprzowe z masełkiem czosnkowo-chrzanowym
Polędwiczki z warzywami

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.