Pierś z kurczaka zapiekana po prowansalsku – pyszne danie z piekarnika
Pierś z kurczaka zapiekana po prowansalsku pod pierzynką z pieczonej papryki, oliwek i musztardy to pyszne danie, które można podać na obiad, albo jako potrawę na ciepło na imprezie czy rodzinnej uroczystości. Całość robi się dość szybko i jest mało skomplikowana. W czasie kiedy piecze się papryka, piersi marynujemy w przyprawach i przygotowujemy resztę składników. Następnie wszystko razem składamy i zapiekamy w piekarniku.
Piersi dobrze smakują z frytkami, pieczonymi warzywami czy surówką z kapusty pekińskiej. W zasadzie na obiad możecie je podać z czym tylko chcecie, gdyż jest do danie bardzo uniwersalne i do ryżu czy kaszy też będzie pasować.
Zobacz inne przepisy na dania z piersią kurczaka z piekarnika:
Faszerowana pierś z kurczaka zapiekana z warzywami – przepis na obiad
Zapiekana pierś z kurczaka z serem i pomidorami
Kurczak zapiekany w jogurcie – błyskawiczny przepis na obiad
Pierś z kurczaka pod pierzynką z pieczarek i sera żółtego
Kurczak po góralsku – piersi zapiekane z oscypkiem i boczkiem