Drożdżówki z jabłkiem
Tak pysznych drożdżówek jeszcze nie jedliście, idealne na drugie śniadanie do pracy, do szkoły. Puszyste ciasto drożdżowe z nadzieniem z jabłek to jest czego nam dziś potrzeba. Spróbuj przekonaj się Sam/a.
17 porcji
30 minut czas przygotowania
Składniki:
• 250g mleka
• 60 g masła
• 20 g drożdży świeżych
• 110 g cukru
• 3 jajka całe
• 450 g mąki pszennej
• Szczypta soli
• Cynamon do posypki
• 2 jabłka
Sposób przygotowania:
1. Drożdże kruszę, przekładam do miski, dodaję jedną łyżkę mąki i 200 g lekko podgrzanego mleka. Rozrabiam i odstawiam do wyrośnięcia.
2. Do większej miski wsypuję pozostałą mąkę, sól cukier, wbijam dwa jajka, wlewam pozostałe mleko, rozpuszczone, ostudzone masło i wyrośnięty rozczyn z drożdży.
3. Wyrabiam ciasto i odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę.
4. Po tym czasie ciasto przekładam na blat oprószony mąką i rozwałkowuje w kształt koła. Dzielę ostrym nożem na trójkąty. Każdy trójkąt nacinam po środku w trzech miejscach nie dochodząc do krawędzi.
5. Na brzegu każdego trójkąta układam obrane, pokrojone w plasterki jabłka. Posypuję cukrem oraz cynamonem.
6. Wyższy koniec trójkąta zwijam tak aby przykryć jabłka.
7. Drożdżówki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję rozmąconym jajkiem i piekę 15 minut w rozgrzany piekarniku w 180 °C.
8. Gotowe.
9. Smacznego.
Zobacz inne przepisy na drożdżówki:
Drożdżówki Grzebyki Z Jabłkami
Drożdżówki Z Powidłami
Drożdżówki Z Białym Makiem
Kręcone Drożdżówki
Drożdżówki Ze Śliwkami I Kruszonką – Sprawdzony Przepis