Ziemniaki pieczone w plastrach z szynką i serem – pysznie i niedrogo
Ziemniaki pieczone w plastrach z szynką i serem to pomysł na pyszne danie z kilku prostych składników, które można podać na obiad. Sprawdzą się jednak bardzo dobrze również jako imprezowa przekąska na ciepło. Mi najbardziej smakują polane ketchupem, można również podać do nich inny sos np. czosnkowy czy tatarski.
Przez to, że ziemniaki najpierw obgotowujemy, a potem pieczemy w piekarniku, są mięciutkie i kremowe w środku i chrupiące na zewnątrz. Składniki, które na nie nakładacie można modyfikować w zależności od tego co macie w lodówce: może to być boczek, papryka czy feta.
Zobacz inne przepisy z pieczonymi ziemniakami w roli głównej:
Ziemniaki po góralsku zapiekane z serem i boczkiem
Placek ziemniaczany z piekarnika
Ziemniaki faszerowane pieczarkami i serem
Ziemniaki faszerowane śledziem – pyszny pomysł na obiad