Ciasto Wafelkowe z Jabłkami
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy lub chcesz poczęstować czymś wyjątkowym gości, oto propozycja dla Ciebie. Poznaj przepis na bardzo proste ciasto jogurtowe z nutką smaku jabłkowego. Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch. Ciasto bez pieczenia
Forma 24 cm x 24 cm
20 porcji
30 minut czas przygotowania
Składniki:
• 400 g serka homogenizowanego waniliowego
• 500 g jogurtu naturalnego
• 520 g mleka zagęszczonego słodzonego
• 2 galaretki cytrynowe
• 450 g wafelków kakaowych
• ½ kostki masła
• 4 jabłka
Sposób przygotowania:
1. Galaretki rozpuszczam w jednej szklance gorącej wody, studzę.
2. Połowę wafelków kruszę do miski, dodaję rozpuszczone masło, dokładnie mieszam i wykładam dno tortownicy.
3. Do naczynia miksującego wlewam jogurty, mleko, dodaję serki i miksuję pięć minut mikserem. Następnie wlewam ostudzone galaretki.
4. Jabłka myję, osuszam, obieram, usuwam nasiona i kroję w kostkę. Jabłka łączę z masą, mieszając delikatnie łyżką.
5. Masę z jabłkami wykładam na spód wafelkowy.
6. Wierzch ciasta posypuję pozostałymi pokruszonymi wafelkami.
7. Chłodzę w lodówce dwie godziny.
8. Gotowe.
9. Smacznego.
Zobacz inne przepisy na domowe ciasto:
Ciasto Porzeczkowiec
Pyszne Ciasto Z 7 Days Mini
Ciasto Rubinowa Przystań – Pyszny Przekładaniec Z Dodatkiem Wiśni + FILM
Pyszne Ciasto Z Sokiem Kubuś
Ciasto Cappuccino Bez Pieczenia