Ciasto milionera
Dzisiaj zapraszam na ciasto milionera – połączenie gęstego karmelu i czekolady na kruchym, maślanym spodzie. Słodycz ciągnącego się karmelu jest idealnie równoważona przez gorzką czekoladę, a spód jest cudownie kruchy i rozpływa się w ustach. To bardzo satysfakcjonujące ciasto smakuje jak milion dolarów!
Lista składników
Spód
0.5 szklanki (100 g) cukru
1 kostka (200 g) masła
2 szklanki (275 g) mąki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Karmel
0.5 kostki (100 g) masła
3 łyżki (40 g) cukru
4 łyżki (60 g) miodu
1 puszka (400 g) mleka skondensowanego słodzonego
Polewa
2 tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady
0.4 tabliczki (40 g) białej czekolady
Zobacz inne przepisy na pyszne ciasta:
Ciasto Różowa Landrynka – Prosty Biszkopt Z Owocami, Kremem I Bezą
Ciasto Śmietankowo-Wiśniowe Bez Pieczenia
Czekoladowe Ciasto Z Bitą Śmietana