Chleb z naczynia żaroodpornego
Wiadomo, że chleb upieczony samemu jest lepszy i zapewne tańszy, dlatego zdradzę Wam sekret na łatwy sposób przygotowania samemu chleba.
30 minut czas przygotowania
15 porcji
Składniki na rozczyn:
• 50 g drożdży świeżych
• 1 łyżka mąki pszennej
• 1 łyżka cukru
• 1 szklanka letniej wody
Składniki pozostałe:
• 3 szklanki maki pszennej
• 1 szklanka mąki żytniej
• 400 ml wody letniej
• 1 łyżeczka soli
• Mak do posypki
Sposób przygotowania:
1. Drożdże kruszę do miski, wsypuję łyżkę cukru i mąki, wlewam stopniowo wodę i mieszam, uważając żeby nie powstały grudki. Odstawiam do wyrośnięcie.
2. Do miski wsypuję mąki, sól, wlewam wyrośnięty rozczyn i wyrabiam ciasto. Odstawiam na godzinę.
3. Następnie ciasto przekładam do naczynia żaroodpornego, nacinam i posypuję makiem.
4. Piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.
5. Gotowe, po wystudzeniu kroję i podaję z ulubioną szynką lub pastą.
6. Smacznego.
Zobacz inne przepisy na domowy chleb:
Chleb Tygrysi – prosty i szybki przepis
Orkiszowy chleb z garnka
Domowy chleb ze słonecznikiem
Chleb pszenny z prażonymi płatkami owsianymi
Chleb z samych ziaren
1 Komentarz