Potrawka z udek kurczaka
Udka z kurczaka zrobione według tego przepisu nie ostaną się długo na talerzu, znikają w mgnieniu oka, gdy tylko wystawię na stół. Danie można podać z ryżem lub makaronem. Koniecznie wypróbuj.
30 minut czas przygotowania
7 porcji
Składniki:
• 5 udek kurczaka
• 1 cebula
• 1 papryka czerwona
• 1 opakowanie fasolki szparagowej
• 2 ząbki czosnku
• Olej do smażenia
• 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
• 1 łyżeczka tymianku
• 1 łyżka przyprawy do kurczaka
• ½ łyżeczki papryki ostrej
• 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
Sposób przygotowania:
1. Mięso myję, osuszam, wyjmuje kości i kroję w kostkę. Do mięsa wsypuję, sól, tymianek, przyprawę do kurczaka, paprykę ostrą, dokładnie mieszam i smażę na rozgrzanym oleju.
2. Gdy mięso zmieni kolor, dodaję fasolkę szparagową. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję, paprykę myję, osuszam, usuwam nasiona, kroję w paseczki. Warzywa przekładam do mięsa, podlewam jedną szklanką wody i gotuję.
3. Pod koniec gotowania wlewam sos sojowy i zagęszczam skrobią ziemniaczana rozrobioną w małej ilości wody. Chwilkę gotuję do chwili zagotowania.
4. Gotowe, podaję z ryżem.
5. Smacznego.
Zobacz inne przepisy na potrawki:
Potrawka z kurczaka z sosem ananasowym
Meksykańska potrawka z kurczakiem i warzywami
Potrawka Cztery Pory Roku
Potrawka z białej kiełbasy
Potrawka z kurczakiem i papryką