Flaki z boczniaków
W chłodne dni, częściej niż zwykle mamy ochotę na dania jednogarnkowe, rozgrzewające. To zatem idealne pierwsze danie lub pełny obiad, aromatyczna, sycąca oraz pożywna zupa, na którą każdy się skusi. Taką zupę możemy przygotować na przeróżne uroczystości. Spróbuj i przekonaj się.
9 porcji
50 minut czas przygotowania
Składniki:
• 1 kg boczniaków
• Wywar rosołowy wołowy lub inny
• 1 duża marchew
• ½ łyżeczki imbiru
• ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
• 1 łyżeczka papryki ostrej
• 1 łyżeczka papryki słodkiej
• 4 ziarna pieprzu
• 3 ziarna ziela angielskiego
• 3 listy laurowe
• 1 ½ łyżki maggi
• 1 łyżka majeranku
• ½ kostki masła
• 2 łyżki mąki pszennej
Sposób przygotowania:
1 . Grzyby myję, osuszam, kroję w paseczki podłużne, dodaję do wywaru, marchew obieram, myję i ścieram na tarce o dużych oczkach. Marchew łączę z grzybami, zalewa dwiema szklankami wody i gotuję około 30 minut.
2. Doprawiam imbirem, gałką muszkatołową, pieprzem, papryką ostrą, papryką słodką, zielem angielskim, listkami laurowymi, wlewam maggi i gotuję około 10 minut.
3. Po tym czasie rozpuszczam masło, mieszam z mąką i hartując dodaję do zupy, wsypuję majeranek i 5 minut gotuję.
4.Zupa gotowa.
Zobacz inne przepisy na flaki:
Flaki z żołądków Indyka
Flaki z boczniaków
Szybkie flaki z boczniaków
zupa z kurczaka a`la flaczki