Chleb Pszenno Żytni

Chleb Pszenno Żytni

Chleb Pszenno Żytni

Domowy pieczony chleb, którego zapach unosi się po całym domu.

10 porcji
50 minut czas przygotowania

Składniki:
• 450 g wody
• 50 g maślanki
• 30 g drożdży świeżych
• 350 g mąki pszennej typ 650
• 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
• 100 g mąki żytniej typ 720
• 15 g soli
• 1 łyżeczka cukru
• 1 łyżeczka octu jabłkowego

Sposób przygotowania:
1. Drożdże kruszę do miski do miski, dodaję jedną łyżkę mąki pszennej, cukier, stopniowo wlewam wodę, rozrabiam i odstawiam do wyrośnięcia.
2. Do większej miski wsypuję pozostałe mąki, sól, wlewam maślankę, ocet, wyrośnięty rozczyn i wyrabiam ciasto. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na jedną godzinę.
3. Po tym czasie ciasto przekładam do podłużnej formy, dowolnie nacinam i piekę w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180°C.
4. Chleb gotowy.
5. Smacznego.

Zobacz inne przepisy na domowy chleb:
Chleb Tygrysi – prosty i szybki przepis
Chleb z naczynia żaroodpornego
Orkiszowy chleb z garnka
Domowy chleb ze słonecznikiem
Chleb pszenny z prażonymi płatkami owsianymi

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.