Hawajska Potrawka
Dziś na obiad polecam, bardzo proste w przygotowaniu a zarazem smaczne, soczyste mięso z polędwiczek wieprzowych w aromatycznym sosie z dodatkiem papryk. Danie rozpływa się w ustach, idealnie do tego pasują kopytka, ryż lub kluski śląskie.
6 porcji
40 minut czas przygotowania
Składniki na marynatę:
• 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
• 3 ząbki czosnku
• ½ łyżeczki imbiru w proszku
• sól
• Składniki pozostałe:
• 2 polędwiczki wieprzowe
• 1 papryka żółta
• 1 papryka czerwona
• 1 papryka zielona
• 1 cebula
• 1 jajko
• Skrobia ziemniaczana do panierki
• Olej do smażenia
• 1 puszka ananasów
• 1 łyżka miodu
• 1 łyżka octu ryżowego
• 1 łyżka sosu sojowego jasnego
• 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
• 500 g przecieru pomidorowego
• Sól
• Szczypta chili
Sposób przygotowania:
1. Mięso myję, osuszam, kroję w plasterki, delikatnie rozbijam. Czosnek obieram, przeciskam przez praskę, dodaję sos sojowy ciemny, sól oraz imbir. Łączę z mięsem i odstawiam na dwie godziny. Po tym czasie mięso panieruje w roztrzepanym widelcem jajku oraz skrobi ziemniaczanej i smażę na rozgrzanym oleju.
2. Cebulę obieram, drobno kroję, smażę na większej patelni typu Wok. Do cebuli dodaję umyte, obrane z nasion, pokrojone w podłużne paseczki papryki. Warzywa smażę dziesięć minut, po tym czasie wlewam sok z ananasów, przecier pomidory, ocet, sos sojowy jasny, miód i dodaję pokrojone ananasy. Chwilkę gotuj, doprawiam solą, chili, zagęszczam skrobią ziemniaczaną rozrobioną w małej ilości wody. Dwie minutki gotuję i łączę z mięsem.
3. Danie gotowe.
4. Smacznego.
Zobacz inne przepisy na potrawki:
Potrawka z kurczakiem i papryką
Potrawka z udek kurczaka
Meksykańska potrawka z kurczakiem i warzywami
Potrawka Cztery Pory Roku
Potrawka z białej kiełbasy