Śledź na greckiej pierzynce
Idealna przekąska dla miłośników śledzi, przygotowana na sposób ryby po grecku.
8 porcji
30 minut czas przygotowania
Składniki:
• Kilka płatów śledzia solonego
• 2 marchewki
• 1 pietruszka korzeń
• ½ selera
• 1 cebula
• 10 cm pora
• 100 g koncentratu pomidorowego
• Sól
• Pieprz
• Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Śledzie zalewam wodą i odstawiam na dwie godziny.
2. Marchew, pietruszkę, selera obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach.
3. Cebulę obieram, drobno kroję, pora myję, osuszam również drobno kroję. Warzywa smażę na rozgrzanym oleju. Najpierw cebulę i pora a następnie dodaję pozostałe warzywa.
4. Na koniec doprawiam solą, pieprzem i dodaję koncentrat pomidorowy. Chwilkę smażę i studzę.
5. Warzywa układam na półmisku. Śledzie odlewam z wody, kroję na mniejsze kawałki, zwijam w kształt koreczka, utykam wykałaczkę i układam na warzywach.
6. Gotowe.
7. Smacznego.
Zobacz inne przepisy na dania ze śledziami:
Śledzie z suszonymi pomidorami
Buraczana rolada ze śledziem
ŚLEDZIE W SOSIE MUSZTARDOWO MIODOWYM