Brukselka po bretońsku
Doskonała, pyszna przekąska lub kolacja. Aromatyczne dodatki podkreślają jej wyjątkowy smak i sprawiają, że na jednej porcji nie kończysz. Spróbuj i przekonaj się.
7 porcji
30 minut czas przygotowania
Składniki:
• 1 kg brukselki
• 4 ząbki czosnku
• 1 cebula
• 1 opakowanie marchewki z groszkiem
• 4 laski kiełbasy śląskiej
• 200 g koncentratu pomidorowego
• 1 łyżka mąki pszennej
• Olej do smażenia
• Szczypta chili
• Sól
Sposób przygotowania:
1. Brukselkę myję, oczyszczam, przekładam do garnka, zalewam wodą, solę i gotuję.
2. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Do warzyw dodaję pokrojoną w pół plasterki kiełbasę oraz marchewkę z groszkiem. Po usmażeniu przekładam do garnka z brukselką.
3. Dodaję koncentrat pomidorowy, chili, ewentualnie sól i zagęszczam mąką rozrobioną w małej ilości wody. Chwilkę gotuję.
4. Danie gotowe, podaję z pieczywem.
5. Smacznego.
Zobacz inne przepis na dania z brukselką:
Smażone Ziemniaki Z Brukselką I Jajkami
Sałatka Z Brukselką, Pomidorami I Rzodkiewkami – Do Obiadu Lub Na Grilla
Zupa Z Brukselką – Lekka I Pożywna
Płaski Chleb Z Brukselką, Fetą, Orzechami I Baba Ghanoush
O Kurcze Brukselka